zaterdag, september 20, 2008

Ding9: web 2.0


Sociale netwerken noemen we ze, de netwerksites met als bekend voorbeeld natuurlijk Hyves. Steeds meer mensen worden ook lid van zo'n sociaal netwerk. Steeds meer sites richten zich overigens ook op andere doelgroepen dan jongeren.
Hyves is een netwerk voor jongeren tot een jaar of 25. Veel "ouderen" voelen zich hier niet thuis, worden wel lid, maar maken er geen of weinig gebruik van.

Bibliotheken beginnen langzaam ook feeling te krijgen met de 2.0 netwerken. Bibliotheek20.ning. is daarvan een voorbeeld, maar ook MyDiscoveries van de aquabrowser kun je zien als een stap in de goeie richting. Bicat is bezig met ontwikkelingen in de 2.0 richting door Bicatgebruikers samen te brengen in een netwerk om recensies en leestips uit te wisselen. Denk daarbij ook aan Librarything..

Kunnen we als bibliotheek deze netwerken gebruiken om lezers te binden? Ik denk het wel. De, zeg maar, bibliotheekgerichte 2.0 aanbieders, slagen daar zeker in. Maar kun je een site als hyves ook gebruiken om een doelgroep, die bijna niet meer weet hoe een bibliotheek er uitziet, te interesseren????
De Amerikaanse psycholoog Robert Cialdini ontdekte dat mensen pas echt ergens in geinteresseerd raken of hun best voor doen als...de buren het ook doen. Je kunt iemand honderd keer vertellen hoe leuk of goedkoop iets is maar dat heeft weinig of geen zin. Vertel liever dat de buurman of vrouw het ook koopt of er ook lid van is.
Een voorbeeld van een experiment dat hij uitvoerde:
Een Amerikaanse hotelketen probeerde op allerlei manieren het hergebruik van handdoeken te stimuleren om het milieu te sparen, maar alle pogingen strandden. Totdat ze een kaartje neerlegden met de mededeling dat de meeste gasten van het hotel hun handdoek ten minste één keer hergebruikten. Dit leidde tot een verhoging van het hergebruik met maar liefst 26%!

Kunnen we op die manier leden van sites als Hyves ook interesseren voor bibliotheekgerelateerde 2.0 zaken. Moeten we opzoek naar de enthousiaste Hyver die ook lid is van de bieb en die "onze buurman/vrouw" laten zijn?
Lijkt me geweldig om daar op in te steken.........

Labels: