zaterdag, maart 19, 2005

Zelfservice: cdroms en dvd's

In de aanloopfase voorafgaand aan de ingebruikneming van de zusjes moesten we o.a. nadenken over het uitlenen van cdroms en dvd's via de zelfservice. Muziekcd's zijn niet in onze collectie aanwezig: dat was een probleem minder. Omdat we alle materialen via de zusjes wilden uitlenen betekende dat dus dat de cdroms/dvd's fysiek in de uitlening zouden moeten. Door het kleiner formaat van het ringlabel liet de werking te wensen over. Zeker waar het ging om schijfjes die "tot het gaatje" gedrukt waren. Bij deze laatste schijfjes was de werking van het ringlabel zelfs nihil. Daar kwamen we zelf al testend achter. Gelukkig was er een oplossing in de maak: de booster. Een soort versterker die er voor zorgt dat de werking van het label acceptabel is. Jammer genoeg moesten we nog een redelijke tijd wachten voor deze oplossing beschilbaar was. Dat betekende voor ons dat we de eerste 4 maanden na de ingebruikneming van de zusjes een deel van onze collectie cdroms/dvd's niet beschikbaar konden stellen voor het publiek. Erg jammer, maar dat zijn nou eenmaal van die hobbels die je tegen kunt komen als je vooroploopt in een nieuwe ontwikkeling.
Een bijkomend probleem waren de dubbelcdroms/dvd's. Je kunt immers maar 1 schijf chippen.
E.e.a. hebben we opgelost door bij uitlening van de materialen een bijlage melding te plaatsen. De lener ziet dan tijdens het uitlenen dat er 1 of meerdere cdroms/dvd's aanwezig moeten zijn. We stellen de lener dus verantwoordelijk voor het aanwezig zijn van deze materialen. Hetzelfde geldt voor de inname. Uiteraard is dit geen waterdicht systeem. Daar zijn we ons ook van bewust. Tot nu toe is er echter geen reden tot zorgen.
Gelukkkig is er nu een betere oplossing: het zgn. moeder-dochter principe. De nieuwe chips van de NBD zijn zo geprogrammeerd dat je de moederchip kunt laten weten hoeveel dochters er zijn. Niet alleen voor onze cdroms/en dvd's een prima oplossing maar uiteraard ook voor alle materialen met bijlage. Controle achteraf op volledigheid is ook niet meer nodig, immers het complete materiaal wordt pas ingenomen als alle bijlagen aanwezig zijn.
Bijkomend voordeel voor de cdroms/dvd's is dat je geen dure booster meer nodig hebt: je plakt de moederchip op de doos en voorziet de schijf(jes) van dochterchip(s).

1 Comments:

At maart 24, 2005 12:56 p.m., Anonymous Anoniem said...

Bijkomend voordeel voor de cdroms/dvd's is dat je geen dure booster meer nodig hebt: je plakt de moederchip op de doos en voorziet de schijf(jes) van dochterchip(s).

ik neem aan dat je dan voor de cd-box een normale vierkante rfid-tage gebruikt en voor de schijfjes de speciale ronde rfid tags ?? En waarschijnlijk ook een rfid-dochter-tag op de boekjes ?

Wij hebben hier in de OB Delft ook nog een leuke categorie: de bladmuziek. Hierbij heeft een boek vaak meerdere partituren als losse bijlage, en dit kan soms oplopen tot 5 a 6 losse partijen. En dan soms ook nog een losse CD als bijlage erbij... ga maar eens tellen hoeveel "dochter-tags" รก 0,36 cent je moet plakken.

 

Een reactie posten

<< Home