maandag, maart 21, 2005

Zelfservice: tijdschriften

Ook voor de tijdschriften moesten we een oplossing bedenken. En ook hier geldt dat je een kosten/baten afweging maakt. Natuurlijk kun je elk tijdschrift chippen, wat dan ook betekent dat alles "ingevoerd" moet worden. Tel maar uit wat dat kost.
Wij lenen tijdschriftenmappen uit. Deze mappen, die van redelijk stevig materiaal zijn, hebben een chip. Op de map staat dat de lener per map 1 tijdschrift mee mag nemen. Er mogen maximaal 4 mappen op een lenerspas (extra; dus bovenop het normale aantal materialen). Een prima oplossing. Nieuwe tijdschriften mogen niet geleend worden. Deze zijn van een rode sticker met de tekst "WORDT NIET UITGELEEND" voorzien. De tijdschriften die wel geleend mogen worden hebben een groene sticker met de tekst "WORDT UITGELEEND". Worden er nu nooit nieuwe tijdschriften meegenomen of worden er nooit meerdere tijdschriften in een map geleend? Zeker wel. Toch gebeurt dat met zo'n lage frequentie dat wij ons geen zorgen maken. Af en toe een tijdschrift missen weegt voor ons niet op tegen de kosten die je moet maken om alles in te voeren en te chippen.
Ons motto: wees creatief met het bedenken van oplossingen en ga uit van het goede in de mens. 95% van onze leden breng alles terug wat ze lenen, 3% moet je een beetje helpen en de rest.....daar kun je niet je hele systeem voor dichttimmeren.

5 Comments:

At maart 23, 2005 3:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Hoi Peter,

Betekent dit dat de tijdschriften ook niet beveiligd zijn tegen diefstal? dus gewoon in de tas gestopt kunnen worden? Of zit er nog wel een beveiligingsstrip in.

En wennen klanten snel aan het zelf in mappen stoppen van tijdschriften?

 
At maart 23, 2005 3:14 p.m., Blogger Peter Wekking said...

Hilbert,

Over de beveiliging wil ik in het algemeen niet te veel op het openbare net zeggen. Dat vertel ik je liever via de mail.
Wat betreft het wennen van de klanten: dat was eigenlijk geen probleem. Ze moeten toch alles al zelf doen. De mappen zijn eenvoudig uit een bak te pakken die staan opgesteld bij de zusjes.

 
At maart 24, 2005 1:13 p.m., Anonymous Anoniem said...

en ga uit van het goede in de mens. 95% van onze leden breng alles terug wat ze lenen, 3% moet je een beetje helpen en de rest.....daar kun je niet je hele systeem voor dichttimmeren

af en toe ben ik jaloers op bibliotheken die zo kunnen werken, helaas geldt dat niet voor alle bibliotheken. Voor OB Delft geldt dat wij nog druk aan het nadenken zijn over een tijdschriftoplossing met inderdaad als uitgangspunt dat het aanbrengen van een rfid-tag per tijdschrift geen optie is !

 
At juni 10, 2005 11:05 a.m., Anonymous Anoniem said...

In Zeewolde lenen we sinds een aantal jaren de tijdschriften per nummer uit. Deze service wilden we graag behouden. We hebben daarom de volgende oplossing bedacht: we plakken hoesjes in de tijdschriften waarin precies een rfid-label past. Dit rfid-label is op een speciaal kartonnetje geplakt. Zo lenen we de tijdschriften per nummer uit. Zodra het nummer wordt afgeschreven wordt het rfid-label eruit gehaald en is het rfid-label voor een volgend nummer beschikbaar.
Tot nu toe werkt dit nog naar tevredenheid.

 
At oktober 05, 2005 6:57 a.m., Blogger Unknown said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 

Een reactie posten

<< Home